Lukuisat suomalaisetkin urheilutähdet ovat tulleet tunnetuiksi auton, moottoripyörän tai muun moottoroidun välineen ohjaksissa voittamistaan kilpailuista. Niin Mika Häkkinen, Keke Rosberg, Jarno Saari, Tommi Mäkinen kuin Heikki Mikkolakin ovat maailmanlaajuista mainetta niittäneitä urheilijoita, joiden lajeja yhdistää se, että niissä kilpaillaan moottorien varustetuilla kulkuvälineillä. Tällaisia lajeja kutsutaan yhteisesti moottoriurheiluksi, jonka alta löytyy monenlaisia alaluokkia, kuten auto- ja moottoripyöräurheilu. Mukaan mahtuu radalla käytävien kilpailujen lisäksi myös esimerkiksi erilaisia nopeusennätysten yrityksiä sekä vaikkapa tractor pulling -laji, jossa traktorilla pyritään vetämään mahdollisimman painava kuorma.
Moottoriurheilu on varsin laaja käsite, jonka alle mahtuu monenlaisia lajeja, urheilijoita sekä kulkupelejä. Kilpailla voidaan moottoroiduilla veneillä, erilaisilla ja tehoisilla autoilla sekä moottoripyörillä, lentokoneilla sekä periaatteessa kaikenlaisilla muillakin moottoroiduilla kulkupeleillä. Koska kilpailu kuitenkin käydään moottorien avustuksella, on tämä urheilun alalaji saanut myös kritiikkiä osakseen.
Onko moottoriurheilu lainkaan urheilua?
Suurin kysymys lieneekin ollut se, voiko moottoriurheilua kutsua urheiluksi. Nykyisin tosin moottoriurheilun käsite on jo yleistynyt käyttöön vahvasti, eikä suomalaisesta menestyksestä moottoriurheilun lajeissakaan näytä olevan haittaa lajin mieltämisessä urheiluksi. Onpa moottoriurheilun huipulla kova fyysinen kuntokin elinehto kilpailuissa menestymiselle.
Moottoriurheilussa on kilpailtu jo 1800-luvun viimeisistä vuosista lähtien. Aivan ensimmäisinä moottoriurheilukilpailuina pidetyssä Pariisi-Rouen maantiekisassa mukana oli autojen lisäksi myös moottoripyöriä, mutta tämän lisäksi myös sääntöjen vastaisia kilpa-ajoneuvoja. Ja koska ajat ovat muuttuneet ja tekniikka kehittynyt, on sääntöjen mukaisista tekniikoista, käytetyistä osista ja muista ajoneuvon rakenteeseen liittyvistä säännöistä tullut entistä yksityiskohtaisempia ja tarkempia. Vaikkapa Formula 1 -kilpailujen sääntöihin tulee näitä asioita koskevia muutoksia vuosittain.
Autourheilu
Autourheilu on yksi moottoriurheilun alalajeista ja se alle taas kuuluu puolestaan lukuisia lajeja, joissa siis kilpaillaan erilaisilla autoilla. Autourheilun juuret juontavat jo 1900-luvun alkuun, jolloin kilpailulautoissa käytettiin usein kansallisia värejä – esimerkiksi italialaiset ajoivat punaisilla autoilla ja ranskalaiset puolestaan sinisillä. Myöhemmin, kuten monet varmasti vaikkapa formula kilpailuista tietävätkin, autojen väritys on muuttunut kansainvälisten sponsoreiden värien mukaiseksi.
Autourheilu aloitetaan usein kartingista, jossa nuoret kuljettajat pääsevät opiskelemaan tämän urheilulajin saloja ja saavat tuntumaa moottoriurheilun maailmaan. Kartingin lisäksi autourheilun tunnetuimpia lajeja ovat varmasti ralli ja formula 1, joista on vuosien saatossa haalittu suomalaistakin menestystä. Erityisesti rallin maailmanmestaruuksia on tullut Suomeen reilusti. Sen kummemmin näitä televisiolähetyksistä ja lehtien urheilusivuilta tuttuja lajeja ei juurikaan tarvitse esitellä.
Hiukan vähemmän tunnettuja autourheilun lajeja ovat pienoisautoilu, drag racing, autosuunnistus sekä kestävyysajo. Pienoisautoilussa kilpailua käydään urilla kulkevilla tai radio-ohjattavilla pienoisautoilla. Siinä kuljettaja ei siis istu auton sisällä vaan ohjaa pienoisautoa. Drag racingissa – tai kiihdytysajoissa – puolestaan ajetaan vain muutaman sadan metrin matka, mutta mahdollisimman nopeasti. Näitä käydään monenlaisissa luokissa ja erilaisilla ajoneuvoilla.
Autosuunnistuksessa ajetaan nopeusrajoitusten ja ajoaikojen mukaan ja siinä kilpaillaankin siitä, mikä kilpapareista ajaa parhaiten kartan mukaan. Kestävyysajossa ajetaan puolestaan sen nimenkin mukaisesti pitkiä kilpailupätkiä, joista selviämiseksi tarvitaankin useampia kuljettajia. Usein näissä kestävyyskilpailuissa ei ole määrättyä matkaa, vaan ajo kestää tietyn ajan ja voittajaksi selviytyy se autokunta, joka ajaa pisimmälle tietyssä ajassa.
Moottoripyöräurheilu
Vaikka autourheilu saattaa olla suurelle yleisölle kaikkein tunnetuin moottoriurheilun lajeista, on moottoripyöräurheilu varsin laaja sekin. Autourheilusta sen erottaa tietysti se, että kilpailut käydään moottoripyörillä, joilla käydään enemmän taitokisoja kuin autoilla. Tunnetuimpia moottoripyörillä käytäviä kisoja ovat kuitenkin nopeuskisat, kuten ratakisat ja motocross. Näiden lisäksi moottoripyöräurheilun alle kuuluu sellaisia lajeja kuin trial, freestyle motocross, speedway ja jääspeedway sekä enduro.
Ratamoottoripyöräkilpailuja käydään useammissa eri luokissa, aivan kuin rata-autoilukilpailujakin. Ja kuten rata-autoilussa, myös ratamoottoripyöräilyssä kilpailuluokkien ero on siinä, minkä tehoisilla pyörillä ajetaan. Motocross on sekin erittäin suosittu moottoripyörälaji, jossa kilpaillaan kaikkialla maailmassa. Senkin sisältä löytyy monia erilaisia luokkia, joista löytyy kilpailuja varsin nuorille lapsillekin.
Muut moottoriurheilulajit
Moottoriurheilulajeista tunnetuimpia ovat varmasti jotkut auto- ja moottoripyörälajeista. Siihen kuuluu kuitenkin muitakin lajeja, kuten aiemmin on mainittu. Muista moottoripyörälajeista voidaan mainita esimerkiksi moottoriveneurheilu ja taitolento. Myös monenlaisia nopeusennätysten yrityksiä ja niiden saavuttamisia lasketaan moottoriurheilun alle. Moottoriurheilu onkin erittäin laaja käsite.
Taitolentokilpailut, joita siis käydään lentokoneella, ovat joko temppujen tekemistä tai nopeuskilpailuja. Moottoriveneillä käydään kilpailuja – erilaisia etappiajoja ja kiihdytyskilpailuja – sekä sisävesillä sekä merialueilla. Formula 1 -veneily onkin tullut melko tunnetuksi lajiksi sekin, ja siitä saa lukea aina silloin tällöin myös suurempiakin uutisia lehtien urheilusivuilta. Nopeusennätyslajeissa tarkoituksena on tietysti saavuttaa jonkinlaisella ajoneuvolla tietty nopeusennätys. Tähän kuuluu tietty matka, joka sitten tulee kulkea mahdollisimman nopeasti.
Moottoriurheilun alle mahtuu monenlaisia lajeja, joita käydään monenlaisilla moottoroiduilla ajoneuvoilla. Lajeja löytyy pienistä ja tuntemattomammista lajeista suuriin ja tunnettuihin lajeihin, kuten formula 1 -kilpailuja tai motocrosskilpailuja. Monenlaiset harrastajat ja seuraajat löytävät mielenkiintoisen lajin moottoriurheilun sisältä, siksipä se yhdistää ihmisiä maailmanlaajuisesti. Monet suurten moottoriurheilulajien menestyksekkäät kilpailijat ovatkin myös maailmanlaajuisesti tunnettuja urheilutähtiä, kuten esimerkiksi F1-tähdet Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton ja Nico Rosberg.